Onze ecologisch verantwoorde inzet

separator

Het is niet omdat we geen (duur) label hebben aangevraagd dat we er niet alles aan doen om u een ecologisch verantwoord pension aan te bieden dat comfort en respect voor de natuur combineert.


Onze impact op water:

  • De meeste schoonmaakproducten zijn zelfgemaakt: wasmiddel gemaakt van Marseillezeepkrullen, wasverzachter met azijn; toiletblokken, antikalkproduct, meervoudig product,…

  • Beddengoed wassen wij op maximaal 30° op een kort programma;

  • Wij geven de voorkeur aan minimaal 2 nachten om onder andere onze impact op het water door de dagelijkse was te beperken;

  • De zepen en douchegels die onze gasten ter beschikking worden gesteld, zijn zelfgemaakt of milieuvriendelijk en worden aangeboden via een distributeur;

  • We vangen regenwater op voor het besproeien van onze moestuin.


Onze energie-impact:

  • Wij controleren maandelijks ons verbruik van water, elektriciteit en stookolie (gas bij ons niet verkrijgbaar);

  • De verlichting wordt verzorgd door energiezuinige LED-lampen, zowel binnen als buiten;

  • In de winter is de staltemperatuur ingesteld op Max 20°;

  • De muren en daken van de B&B zijn geïsoleerd;

  • 18 grote fotovoltaïsche panelen bedekken het geïsoleerde dak van de garage, zodat we een hoge elektrische autonomie kunnen bereiken;

  • Ons kleine privéhuis naast de B&B wordt verwarmd met hout dankzij een krachtige kachel;

  • We hebben het label 'Welcome bikes' gekregen, zodat u een zacht mobiliteitsverblijf kunt hebben dat volkomen veilig en comfortabel is.


Onze impact op afval:

  • Wij sorteren al het afval: papier/karton, plastic, glas, compost;

  • Een groot deel van het aangeboden voedsel en de schoonmaakmiddelen zijn 'huisgemaakt', wat op zichzelf al bijdraagt aan een drastische vermindering van verspilling.


Onze impact op de biodiversiteit:

  • Tuinonderhoud gebeurt met ecologische of milieuvriendelijke producten;

  • We plantten verschillende fruitbomen of struiken in de tuin en installeerden nestkasten voor vogels, houtpalen en hagen om de biodiversiteit te bevorderen;

  • We bewerken onze tuin en moestuin volgens het permacultuurmodel (gebruik van stro om de watergift te verminderen en de vorming van onkruid te beperken, grelinette om de aarde te beluchten met behoud van de onderlagen, gebruik van maaiafval, bladeren, enz. voor compost of beperk onkruid, enz.);

  • De gevormde compost wordt gebruikt voor het bemesten van de moestuin en plantages;

  • Twee taluds onderaan de tuin worden aan de natuur overgelaten en één keer per jaar gemaaid/gemaaid. Om nuttige soorten en hulpinsecten aan te trekken, is een bloemrijk weidegebied gecreëerd (dat van jaar tot jaar zal uitbreiden).


Onze impact op duurzame ontwikkeling:

  • Alle meubels en decoratieobjecten (met uitzondering van beddengoed) zijn gevonden op rommelmarkten of tweedehandswinkels of zijn door ons gemaakt van teruggevonden onderdelen;

  • Wij geven de voorkeur aan lokale productie of productie met de laagste impact op het milieu;

  • Ons ontbijt bestaat uit zelfgemaakte producten (brood, yoghurt, jam, taarten, enz.) en lokale en regionale producten;


Onze maatschappelijke impact

  • Wij verzekeren onze gasten dat ze allemaal verwelkomd zullen worden zonder enige vorm van discriminatie op grond van sociale status, nationaliteit, afkomst, religie, geslacht of seksuele geaardheid;

  • Wij zijn effectieve leden van een gezamenlijke inkoopgroep (GAC);

  • Wij geven de voorkeur aan ruilhandel;

  • We aarzelen niet om het overschot van onze groenteoogsten aan onze gastheren, buren of vrienden te geven.